Chocolade soufflé

 1. Verwarm je oven voor op 190 graden en vet de bakjes in met 1 tl gesmolten boter en daarna bedek je de bakjes met 1 el suiker.
 2. Leg de chocoladestukjes in een kom. Zet deze kom op een pan met heet water op laag vuur. Au bien marie!
 3. Smelt 1 el boter in een pan, doe de bloem erbij. Mix dit tot het bloem in de boter is verwerkt en het mengsel dikker wordt. Zet het vuur daarna laag. Spatel de melk door het bloemmengsel tot het glad en dikker wordt.
 4. Giet dit mengsel in de kom met gesmolten chocolade en voeg daar aan toe het zout en cayennepeper. Spatel het goed door elkaar en voeg dan het eigeel er aan toe en spatel deze er goed doorheen. Laat de kom lekker warm staan boven het hete water en klop de eiwitten in een andere kom.
 5. Voeg de wijnsteenbakpoeder er aan toe en klop tot het dikker begint te worden. Voeg de 2 el suiker aan de eiwitten toe en klop de eiwitten stijf.
 6. Nu gaan we familie maken, voeg ongeveer 1/3 van het eiwit toe aan het chocolademengsel. Als dit deel goed is opgenomen, voeg je de rest toe en spatel je het goed door. Verdeel het mengsel over de soufflé bakjes en bak ze in de oven tot ze boven de rand van het bakje uit komen, ongeveer 12-15 minuten.

  TIPS:
  Maak de oven tussendoor niet open, dan zakken de soufflés in. Foto’s maken moet dus ook snel!
  Lekker met een lepel vanille ijs en een glas Pedro Ximenez sherry.